Du skal logge ind for at skrive en note

Copyrightikon

Copyrightikon

I dette kapitel kan du læse om ophavsret indenfor kunst, viden og underholdning. De fleste ved efterhånden godt at der er rettigheder på film, bøger, musik, billeder, typografi, software og meget andet som er uundværlige kilder for Kommunikation/IT studerende.

Vi bruger computerprogrammer såvel som fotos og musik til at producere diverse produktioner i faget. Disse ophavsrettigheder er udformet til at beskytte dem der har brugt tid og penge på at udvikle et kreativt stykke arbejde, således at de kan tjene på deres arbejde og beskytte deres arbejde imod utilsigtet anvendelse af materialet.

Loven om ophavsret hører under Kulturministeriet og den er lavet for at beskytte ophavsmandens rettigheder. Ophavsmanden er den person, der skaber et kreativt værk. Det kan være alt fra Madonnas sangtekst til en opgave du har skrevet i 1.g. Vi vil ikke komme ind på hele lovteksten her, da det ville være for omfattende her, men konklusionen er i bund og grund, at vi må ingenting med andres værker, hvis vi ikke har fået lov.

Der er dog en forældelsesfrist, der kan give adgang til indhold uden at spørge om lov først. Forældelsesfristen er 50 år for optagelser af lyde, billede og film, der ikke betragtes som kunstværker, for eksempel journalistisk arbejde og pressefotos, mens kunstværker er beskyttet 70 år efter kunstneren er død.

I takt med udviklingen af nye teknologier og udbredelsen af internettet, der har gjort det nemmere at kopiere og dele med andre, er der kommet endnu større fokus og flere arbejder for at holde disse rettigheder i hævd. RettighedsAlliancen er en sammenslutning af film- og musikbranchen, der arbejder for at håndhæve medlemmernes rettigheder og oplyser om ulovlig kopiering og distribution af film og musik.

En vigtig aktør i denne forbindelse er KODA, der beskytter musikeres og komponisters rettigheder. Det er dem man skal betale til hvis man vil anvende musik på sit website eller i en film, medmindre der er indgået en særaftale. Så sørger KODA for at videredistribuere pengene til deres medlemmer, der på den måde tjener på at du har anvendt deret kreative værk.

Den seneste udvikling er en aftale KODA har forhandlet på plads med musikdeletjenesten Spotify, der tidligere var en ulovlig fildelingstjeneste, men hvor du nu kan streame musik lovligt og gratis. Læs mere om KODAS samarbejde med Spotify.

Her finder du en miniguide, som Kulturministeriet har lavet over ophavsrettigheder – hvad du må og hvad du ikke må.

Du skal logge ind for at skrive en note
ISBN: 9788761632227. Copyright forfatterne og Systime A/S 2018